Nieuwe toevoegingen: seizoensextremen en overzichtskaarten

15-06-2013 00:23

Naast de nieuwe domeinnaam weergegevens.nl zijn er een aantal wijzigingen op deze site. Zo zijn er in de extremen van de maanden en dagen nu ook overzichten van het aantal ijs-, vorst, zomerse en tropische dagen beschikbaar. Zo kan je bijvoorbeeld zien dat er in 2013 in Eelde 24 vorstdagen zijn geregistreerd, een vijfde plek sijds het begin van de metingen daar in 1906. Door te klikken op de link in de tabel of op de grafiek rechts van de tabel kan je een maand selecteren en ga je naar het maandoverzicht van die maand.

Verder zijn er nu overzichten per seizoen beschikbaar. Aangezien de lente van 2013 een van de koudste van de afgelopen eeuw was, komt deze in diverse lijsten terug. Door de late winter was het Noordzeewater koud en was het dus met name aan de kust en in het noorden koud. In Den Helder bijvoorbeeld, kwamen er sinds 1906 nog nooit zoveel vorstdagen voor als dit jaar. Ook bijzonder was de periode eind maart, toen extreem droge en koude lucht vanuit Rusland naar West-Europa stroomde. Dit was goed te zien aan de gemiddelde luchtvochtigheid op 24 maart: met een waarde van 30% in Deelen en 31% in De Bilt was het droogste maartdag ooit en zelfs de op 6 na droogste dag van alle stations over het hele jaar. Dit kan je ook terugzien in de 10-minuten gegevens van station twente, waar de dauwpuntstemperatuur de hele dag onder de -10 lag.

Een andere toevoeging zijn de nieuwe overzichtskaarten van Nederland. De waarnemingen van alle beschikbare KNMI stations worden nu aan de hand van coordinaten op de kaart van Nederland geplot. Aan de hand van de afwijkingen ten opzichte van de normaal wordt een blauwe of rode cirkel aangegeven, waarbij een grotere cirkel een hogere afwijking weergeeft. Op deze manier kan je bijvoorbeeld zien dat door de invloed van de koude Noordzee tot nu de noordelijke provincies wat achterlopen qua gemiddelde temperatuur. Zowel individuele dagen als het weer over een periode kunnen worden bekeken in de overzichtskaarten.